Helmikuun viimeisenä torstaina vietettävä digitaalisen oppimisen päivä korostaa digitaitojen merkitystä. Jokaisen asiantuntijan kannattaakin laatia digioppimisen lukujärjestys. Jo puoli tuntia viikossa riittää – ellei ruokahalu kasva syödessä!
Käsi ylös: kuinka moni plärää puhelinta ja sen sovelluksia ilman päämäärää vähintään kerran viikossa? Oletko tullut ajatelleeksi, että ajan voisi käyttää hyödyllisemmin ja samalla päivittää omaa digiosaamistaan?
Suosittelenkin lämpimästi, että laadit itsellesi digilukujärjestyksen. Hahmottelen alla oppituntien sisältöä aloitteleville, innostuneille ja ahkerille opiskelijoille. Voit valita, käytätkö opiskeluun puoli tuntia, tunnin vai muutamia tunteja viikossa. Vinkit on suunnattu asiantuntijatyötä tekeville toimialaan ja asemaan katsomatta.
Valitse siis oma tasosi ja heittäydy uuden oppimisen innostavaan maailmaan!
30 minuuttia viikossa
Suositus 1: Käytä puolet ajastasi siihen, että seuraat ammatillisia keskusteluja LinkedInissä. Osallistu keskusteluihin ja kysy muilta alasi asiantuntijoilta vinkkejä sinua askarruttaviin asioihin.
Suositus 2: Kokeile Google Geminiä. Voit pyytää tekoälyä laatimaan itsellesi esimerkiksi matkasuunnitelman tai kysellä siltä sääennustetta tai ravintolasuositusta. Leiki tekoälyn kanssa kuin konsanaan Barbeilla tai pikkuautoilla!
60 minuuttia viikossa
Suositus 1: Tutustu LinkedIn Learning -osioon. Siellä on runsaasti erilaisia maksuttomia koulutuksia. Huomioi kuitenkin, että maksuttomuus koskee 30 päivän jaksoa. Varmista siis ennen aloittamista, että ehdit tehdä useita koulutuksia 30 päivän aikana.
LinkedInin kursseja valitessa kannattaa suodattaa niitä best match -kriteerin sekä tähtiluokituksen avulla. Suosittu ja hyväksi havaittu kurssi on mm. Growing your business with Linkedin pages
Suositus 2: Tutustu Grow with Googlen ominaisuuksiin. Ota sieltä työn alle Johdanto generatiiviseen tekoälyyn -kurssi ja nautiskele sitä tunnin paloissa. Googlen kursseista saa sertifikaatin, jonka voi lisätä omaan profiiliinsa.
2–4 tuntia viikossa
Jos haluat panostaa digioppimiseen joitakin tunteja viikossa, lukujärjestykseen kannattaa merkitä monipuolisesti erilaisia opiskelutuokioita.
Suositus 1: Kuuntele omaan erikoisalaasi liittyviä podcasteja. Voit saada alasi guruilta tai kilpailijoilta hyviä ideoita myös omaan työhösi.
Suositus 2: Osta itsellesi ajatuksia ja ideoita herättelevää ammattikirjallisuutta. Käytä puoli tuntia tai tunti siihen, että luet kirjoja tai digikirjoja.
Suositus 3: Valitse itsellesi uusi työkalu. Jos olet jo kokeillut Google Geminiä, testaa Canvaa tai Chat GPT:tä. Chat GPT:stä kannattaa muistaa kaksi asiaa: sen maksullinen versio (noin 20 €/kk) on huomattavasti parempi kuin ilmaisversio. Ja se toinen juttu – Chat GPT ei ole ainoa tekoälyalusta, vaan yksi monista!
Miksi sitten opiskeluun kannattaa panostaa?
Opiskelu on tietenkin aina kivaa, mutta digioppimisen panostamiseen löytyy painavia syitä:
- Työelämä tulee muuttumaan – älä tipahda kärryiltä! Vie asiantuntijuutesi seuraavalle tasolle digitaalisen osaamisesi avulla.
- Uuden oppiminen on aina palkitsevaa. Kun tiedät asioista enemmän, pystyt paremmin osallistumaan keskusteluihin ja kyseenalaistamaan.
- Luovuus kukoistaa, kun huomaat digialustojen tarjoamat mahdollisuudet. Luovuus ei lopu, vaan muuttaa muotoaan.
Pistä siis mukavat kengät jalkaan ja syöksy innosta puhkuen digitiedon valtatielle. Hyvää matkaa!