Sana orgaaninen tulee kreikan sanasta ”organikos” joka tarkoittaa elimistöön tai elävään liittyvää. Nykyään orgaaninen viittaa usein luonnonmukaiseen tai ilman keinotekoisia lisäaineita tuotettuun.
Sosiaalisen median yhteydessä ”orgaaninen” tarkoittaa sisältöä, joka leviää luonnollisesti ilman maksettua mainontaa. Orgaaninen somesisältö on siis yrityksen tai organisaation aitoa sisältöä ja päivityksiä, jotka syntyvät ilman rahallista panostusta.
Sosiaalinen media, on nykyään olennainen osa jokaisen yrityksen markkinointistrategiaa. Usein puhutaan orgaanisesta somesta ja maksetusta somesta. Mutta mitä nämä käsitteet tarkoittavat, ja miksi molemmat ovat tärkeitä yritykselle? Tässä blogikirjoituksessa selitän orgaanisen ja maksetun somen eron, ja miksi orgaanista somea tulee tehdä. Lisäksi annan viisi vinkkiä orgaaniseen someen yrittäjille ja yrityksille.
Orgaaninen vai maksettu some
Orgaaninen some tarkoittaa kaikkea sitä sisältöä, jota yritys jakaa sosiaalisessa mediassa ilman, että se maksaa näkyvyydestä. Tämä sisältää esimerkiksi päivitykset, kuvat, videot ja tarinat, jotka jaetaan yrityksen omilla sosiaalisen median tileillä. Orgaaninen some on yrityksen oma ääni ja kasvot, joka tavoittaa seuraajat luonnollisesti ilman rahallista panostusta. Somen jättiläisyritykset tekevät bisnestä, ja ovat rakentaneet algoritmit niin, että usein pelkällä orgaanisella somella ei tavoiteta juurikaan uusia seuraajia – johon tietysti vastaus on maksettu somesisältö.
Maksettu some, puolestaan, sisältää kaikki maksulliset toimet, joita yritys tekee saavuttaakseen laajemman yleisön. Tämä voi sisältää maksetut mainokset, sponsoroidut julkaisut tai kampanjat, joiden avulla yritys voi tavoittaa uusia asiakkaita ja lisätä brändin näkyvyyttä. Nykypäivänä usein laajempien yleisöjen tavoittamiseksi tarvitaan sekä orgaanista, että maksettua somesisältöä.
Miksi orgaanista somea kannattaa tehdä?
Orgaaninen some on tärkeää useista syistä:
- Maksetun somen tehokkuus: Kun yritys panostaa orgaaniseen someen, se tukee myös maksetun somen kampanjoita. Hyvin hoidettu orgaaninen someprofiili lisää maksettujen kampanjoiden luotettavuutta ja houkuttelevuutta. Jos yrityksen sometilillä ei ole muuta kuin mainoksia, eikä lainkaan orgaanista sisältöä, tili ei ole uskottava. Muista: yritystili ei saa olla pelkkä mainostili!
- Luottamuksen rakentaminen: Orgaaninen some tarjoaa mahdollisuuden luoda aitoa yhteyttä asiakkaisiin. Kun yritys jakaa hyödyllistä, kiinnostavaa ja persoonallista sisältöä, käyttäjät luottavat yritykseen enemmän ja näin saadaan uskollisuutta brändiä kohtaan.
- Kustannustehokkuus: Orgaaninen some ei vaadi suuria rahallisia investointeja – vaikkakin se vaatii työaikaa – joten se on erityisen hyödyllistä pienille yrityksille tai start-upeille, joilla on rajallinen markkinointibudjetti.
- Pitkäaikainen sitoutuminen: Laadukas orgaaninen sisältö houkuttelee sitoutuneita seuraajia, jotka todennäköisemmin jakavat yrityksen sisältöä eteenpäin, kommentoivat ja osallistuvat keskusteluihin.
- Brändin persoonallisuus: Orgaaninen some mahdollistaa brändin ja yrityksen tarinan kertomisen ja yrityksen arvojen esilletuomisen omalla tavalla, mikä erottaa sen kilpailijoista.
Viisi vinkkiä orgaaniseen someen yrittäjälle ja yrityksille
- Tunne yleisösi: Tiedä, kenelle somessa puhut ja mitä he arvostavat. Selvitä, mitä sisältöä he haluavat nähdä ja mikä heitä kiinnostaa.
- Ole säännöllinen: Julkaise laadukasta sisältöä säännöllisesti. Tämä pitää yleisön sitoutuneena ja lisää yrityksen näkyvyyttä algoritmeissa. Panosta laadukkaaseen ja houkuttelevaan sisältöön; käytä kuvia, videoita ja grafiikkaa, jotka kiinnittävät huomion.
- Ole sosiaalinen eli keskustele: Sosiaalinen media on nimensä mukaisesti vuorovaikutteista: keskustele, vastaa, juttele seuraajiesi kanssa. Vastaa kommentteihin, kysymyksiin ja viesteihin. Tämä rakentaa yhteisöllisyyttä ja osoittaa, että yritys välittää asiakkaistaan.
- Analysoi ja optimoi: Käytä analytiikkaa seuratakseen, mikä sisältö toimii parhaiten ja miksi. Tämä auttaa optimoimaan tulevia sisältöjä ja parantamaan strategiaa jatkuvasti.
- Tee someanalyysi. Jos et tiedä, mitä somessa tulisi tehdä, apuna voi olla Xennekin someanalyysi. Someanalyysi on työkalu somen kehittämiseen: nykytilan kartoitus, toimivuuden arviointi ja kirjalliset kehitysehdotukset. Ota yhteyttä!
Suunnittele orgaanista somea somestrategian avulla
Orgaanisen somen menestyksen avain on huolellinen suunnittelu. Laadi somestrategia, joka määrittelee tavoitteet, kohderyhmän, sisältötyypit ja julkaisutahdin. Somestrategia auttaa pitämään toiminnan johdonmukaisena ja varmistaa, että sisältö tukee yrityksen laajempia liiketoimintatavoitteita.
Muista, että sosiaalinen media ei ole pelkästään markkinointikanava, vaan myös alusta, jossa yritys voi rakentaa pitkäaikaisia suhteita asiakkaisiinsa. Panostamalla orgaaniseen someen luot vahvan perustan, joka tukee kaikkia muita markkinointitoimenpiteitä.
Jos tarvitset apua orgaanisen tai maksetun somen suunnitteluun ja toteutukseen, klikkaa alta